Alle berichten van ziennl

Goed zicht is succesfactor

Het gezichtsvermogen is bij sporters doorslaggevend voor hun prestatie. Maar volgens het CPB hebben zes van de tien Nederlanders een oogafwijking. Dat is nogal wat. Die verhouding zal onder sporters niet veel anders zijn. Wat betekent dat voor sporters? En wat zijn oplossingen?

Integrale oogtest

Wij testen veel topsporters en zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van zien het verschil kan maken tussen zilver of goud: ‘Zien is de pre-planning van je actie, helpt anticiperen. Na een verkeerde of late waarneming fysiek moeten corrigeren is kostbare tijd. Bij de meeste oogtesten wordt vooral gekeken naar gezichtsscherpte. Je krijgt zwarte letters op een wit vlak te zien. Maar als je die scherp kunt zien, zijn je ogen dan goed? Hier doen we sport specifieke oogtesten en kijken breder naar de prestaties. Hoe gaat het focussen en de omschakeling van veraf naar dichtbij? Hoe nauwkeurig zijn je oogbewegingen? Zie je diepte en contrast? Hoe snel verwerk je visuele informatie? Hoe is je ruimtelijke oriëntatie?’

Kijkstrategie

Uit hun onderzoek blijkt dat succesvolle topsporters nauwkeurige kijkpatronen hebben en vergelijkbare visuele vermogens. Amateurs en recreanten kijken vrij willekeurig om zich heen en zijn minder gestructureerd in hun waarnemingen. Ze laten zich afleiden door detailinformatie. Het is te leren om je visueel te concentreren op een punt vóór je en de rest buiten beschouwing te laten. Ook profrenners hanteren kijkpatronen die nodig zijn voor hun optimale lijn, zoals ik vertelde voor een artikel in het blad FIETS. Iedereen kan zijn kijkpatronen optimaliseren met trainingen.

Wat te doen?

Visuele vermogens zijn dus meer dan alleen scherp kunnen zien en visuele trainingen zijn randvoorwaarden voor een topprestatie. Maar die eyeopener heeft, afgezien van de Nederlandse honkballers en hockeyers, nog weinig aandacht in de Nederlandse topsport. Op dit punt valt er dus nog veel te winnen. Feit is dat we tegenwoordig massaal onze ogen overbelasten door op kantoor langdurig naar het beeldscherm te turen. Daarmee wordt het steeds lastiger om onze focus te verleggen. Overdag regelmatig opkijken van het scherm en je blik richten op die leuke collega of het uitzicht buiten helpt al om je ogen in conditie te houden. Een veel voorkomende aanpassing door te veel dichtbij kijken is het verlies van scherpte veraf.

Bril of lenzen?

Het dragen van lenzen is een ideale oplossing. Lenzen geven optisch de minste vertekening. En wie op werkdagen gehecht is aan een bril kan bij het sporten daglenzen indoen. Met multifocale lenzen zie je zelfs veraf en dichtbij goed. Als lenzen geen optie zijn is een speciale sport/zonnebril de beste oplossing. Als dealer van o.a. Adidas, Oakley, Polaroid en Nike hebben wij een breed assortiment sportbrillen die we op maat aanpassen.

Met vriendelijke groet,

Luc Uijen
003 kopie

 

Eyecentre Maasbracht/Nederweert

Molenweg 29a

6051HG Maasbracht

0475-461771           www.eyecentre.nl   info@eyecentre.nl